Tudták, hogy a rossz szájhigiéne növeli a rák kockázatát?

Tudták, hogy a rossz szájhigiéne növeli a rák kockázatát?

Az európai multicentrikus vizsgálatot a Leibniz Institute for Prevention Research and Epidemiology (BIPS) végezte a brémai egyetemen a International Institute for Cancer Research (International Agency for Research on Cancer) of the World Health Organization (WHO) koordinálásával, Wolfgang Ahrens professzor vezetésével.

Az már régóta ismeretes, hogy a dohányzás és az alkohol fogyasztás -különösen a kettő együttes fennállása- hajlamosít a szájüregi, garat, gége és nyelőcső rák kialakulására. A vizsgálat szerint a gyenge szájhigiéne és a rendszertelen fogorvosi vizsgálat önálló kockázati tényezőként növelik a rák kialakulásának valószínűségét.

Dr. David Conway, a Glasgow-i Egyetem Fogászati klinikájának előadója és a vizsgálat társkutatója felhívja a figyelmet arra is, hogy azok a fogatlan páciensek, akik teljes kivehető fogsorral élnek, sem hanyagolhatják el a rendszeres fogorvosi ellenőrzést.

Az alacsony kockázatú betegeknek évente legalább egyszer, a nagyobb kockázatú betegeknek évente kétszer meg kellene jelenniük fogászati vizsgálaton.

További érdekes tényre hívja fel a vizsgálatot vezető Ahrens professzor a figyelmet: a napi 3x-nál gyakrabban tartósan használt fertőtlenítő szájöblítő használata szintén fokozza a szájüregi és gégerák kialakulásának kockázatát.

Alább a hivatkozott cikk:

LINK

 

Leave a reply