FOGPÓTLÁSOK

TriDent Budapest Esztétikai és Családi Fogászat, Implantológiai Központ

A modern technológiának köszönhetően a kivehető fogpótlásokat már rég nem úgy kell elképzelni, mint az évtizedekkel ezelőtti „pohárban úszó protéziseket”.

Mivel a kivehető fogpótlások ma már teljesen valósághűek és természetesek, így szinte lehetetlen felfedezni, hogy az illetőnek fogpótlása, műfogsora van. A fogpótlás készítésénél, ha vannak képek az eredeti fogazatról, mosolyról, akkor figyelembe tudjuk azt venni, visszaidézve az eredeti fogak színét, formáját.

Az elveszített fogak pótlására több lehetőség kínálkozik. Abban az esetben, ha nincs elég csont, vagy más okok miatt nem tudunk implantációs rögzített fogpótlást készíteni, vagy a fogak száma vagy elhelyezkedése nem teszi lehetővé a híd pótlás készítését, akkor van szükség a rágóképesség és az arc harmóniájának helyreállítása érdekében kivehető fogpótlás elkészítésére.

Kivehető fogpótlások

A mai korszerű fogpótlások a maradék fogakhoz észrevétlenül illeszkedő precíz, kevés gondozást igénylő, magas használati és esztétikai értékű egyedi rendszerek. A kivehető fogpótlásokat a következőképpen csoportosíthatjuk:

 1. Teljes kivehető fogpótlások vagy protézisek: olyan esetekben alkalmazzuk, amikor már nincs, vagy nem tartható meg saját fog, vagy átmenetileg alkalmazzuk például implantáció előtt, amíg gyógyul a csont. Segítségével vissza tudjuk állítani az arc harmóniáját a megfelelő harapási magasság, az ajak megtámasztás és a mosolyvonal megfelelő beállításával.
 2. Részleges kivehető fogpótlások vagy protézisek: amikor:
  1. a kivehető rész a megmaradt saját fogakhoz kapcsolódik kapcsok segítségével, mely kapcsok a hagyományos fém kapcsok helyett lehetnek az íny színéhez hasonló rugalmas kapcsok
  2. a kivehető rész a saját fogakon lévő hídhoz kapcsolódik kis láthatatlan ún. finommechanikai rögzítéssel
  3. a kivehető rész a csontba helyezett implantátumokhoz kapcsolódik, kevés számú implantátum esetén gömbfejes patentokkal, több implantátum esetén ún. stéges megoldással, ami azt jelenti, hogy az implantátumokat összekötjük egy lapos fém elemmel, amire stabilan illeszkedik a kivehető rész, és egy oldható retesz segítségével hasonló stabilitást érhetünk el, mint egy rögzített hídpótlás segítségével.

A részleges kivehető fogpótlások alapját egy megerősítő fém váz képezi, ami úgy van elhelyezve, hogy az a protézis viselésekor le látsszon.

Tipikus és szép megoldások rendelőnk eseteiből:

Fogbeültetés, még a kivehető fogpótlás nélkül...

 • az alsó fogatlan állcsontba ültetett mini implantátumok

...és már a fogpótlással

 • a mini implantátumok feje patentszerűen illeszkedik a fogsorba, így az alsó kivehető rész stabil fogsorrá válik

Archarmónia helyreállítása

Az új megfelelően tervezett precíz fogpótlás segítségével képesek vagyunk a fogak magasságát úgy beállítani, hogy az arc harmóniáját visszaállítsuk.

Előtte

 • régi, elkopott fogpótlás csökkent ajakmegtámasztással mélyíti a száj körüli ráncokat, vékonyabbá teszi az ajakpírt, ezáltal idősebbnek tűnik az arc

Utána

 • az új fogpótlással helyreállítottuk az archarmóniát, csökkentek a ráncok a száj körül, az ajakmegtámasztás helyreállításával együtt teltebbek, vastagabbak az ajkak, fiatalabb az arc

Időpont kérés

  Adatkezelési nyilatkozat

  TriDent Esztétikai és Családi Fogászat

  … hogy Ön is elégedett és gyönyörű mosollyal gondoljon vissza a TriDentnél végzett fájdalommentes kezelésekre!
  A hét minden munkanapján várjuk Önt is barátságos, nyugodt légkörben, high-tech felszereltséggel!

  — Dr. Tóth György

  Facebook

  Facebook Pagelike Widget

  Itt kérhet visszahívást!

  Munkatársunk 1 munkanapon belül visszahívja!

  Sürgős esetben hívja munkanapokon 9-19h között a +36 1 230 8067 vagy a  +36 20 945 8797 számunkat.