Mi a teendő...?

 • ...ha két fog közé ételdarab szorult?

  Ha lehet, ne fogpiszkálóval (beletörhet!), hanem fogselyemmel próbálja eltávolítani.

  Sokszor fogak között kezdődő szuvasodást jelez ez a tünet, ezért tanácsos ellenőriztetni a fogorvossal.

 • …ha fog(ak) hidegre, édesre érzékeny(ek)?

  A tünet leggyakrabban szuvasodásra utal. Érdemes kizárni ezt a lehetőséget fogorvosi kontrollal és ha szükséges, röntgennel.
  Lehetséges ok még a fognyaki érzékenység, melynek legegyszerűbb kezelése az erre ajánlott fogkrémek (Sensodyne, Sensitive) kúraszerű használata.

  Ha ez nem elégséges, rendelőnkben speciális védőlakk bevonatot készítünk, mely kb. fél évre oldja meg az érzékenységet. Ahol a fognyaknál üregképződés is van, ott erre alkalmas tömőanyaggal készítünk – színben a fog színéhez alkalmazkodó – fognyaki tömést.

 • …ha fáj a fog?

  Fogfájás esetén mindenképpen forduljunk fogorvoshoz, addig fájdalomcsillapítót érdemes bevenni.
  A fájdalomcsillapítót semmiképpen ne szedje tartósan!

  Lidocain spray nem javasolt, mivel a fogat nem, csak a felszínt zsibbasztja, és a nyálkahártyát irritálhatja.

 • …ha a fog kimozdult vagy kiütötték?

  Ha egy fog egészben kimozdult, vagy netán ki is esett, meg szoktunk próbálkozni a visszahelyezésével.

  A sikeresség szempontjából döntő fontosságú a baleset és a visszahelyezés között eltelt idő, tehát ha ilyen történik, siessünk vele fogorvoshoz, a fogat pedig ne hagyjuk kiszáradni.

  Legjobb fiziológiás sóoldatba helyezni, ha ez nincs a közelben, tartsuk a szánkban, amíg a fogorvoshoz érünk.

 • …ha az arc duzzadt?

  Ha fogorvosi beavatkozás után (pl. foghúzás stb.) alakult ki, külsőleg (az arc felől) hűtse textilbe tekert hideg zacskós tejjel, és konzultáljon fogorvossal az esetleges gyógyszeres kezelésről.

  Ha váratlanul alakul ki arcduzzanat, mindenképp igyekezzen fogorvoshoz, addig a leírt módon hűtse.

 • …foghúzás után?

  A húzás helyére tett gézgombócot 30 perc után ki lehet köpni.
  Öblögetni, szívogatni nem szabad, másnaptól a sebszéleket és a környező fogakat fogkefével, fogkrémmel tisztítani kell, anélkül, hogy a kialakult véralvadékot eltávolítaná.

  Ha a zsibbasztás hatása elmúlt, szükség esetén vegyen be fájdalomcsillapítót. Érdemes kívülről zacskós tejjel hűteni az arcot. Ha erős vérzést észlel, harapjon forró vizes gézgombócra. Ha szükséges tízpercenként ismételje meg.

  Ha továbbra is erős vérzést tapasztal, forduljon orvoshoz!
  A fog pótlásának lehetőségeiről kérdezze fogorvosát!

 • …ha egyik foga gyökérkezelés miatt nyitott gyökércsatornájú fog?

  Ne hagyjuk eltömődni a gyökércsatornát ételmaradékkal, mert alatta a bakteriális bomlás miatt gáz képződik.
  Ez a gáz a gyökércsúcson túlnyomja a kórokozókat, ezért kopogtatásra, nyomásra érzékennyé válik a fog, sőt sokszor be is dagadhat.

  Teendők: étkezés előtt nedves vattagombóccal betömni a gyökércsatornába vezető nyílást, ezt étkezés után eltávolítani!
  Szívogatni, öblögetni szabad.
  Nem szabad fogpiszkálóval, vagy más háziszerrel piszkálni, vagy bármit is beledugdosni (pl. szegfűszeget).

Miért érdemes… ?

 • …időben kicserélni a töméseket?

  Ez azzal jár, hogy a tömés és az üreg fala elválik egymástól, az így keletkezett résen bekerülő pici ételmaradékok és baktériumok elindítják a tömés alatt a szuvasodást.

  Ha időben kicseréljük (amikor a régi tömés még nincs alászuvasodva) a tudottan régi (átlag 7 éves) tömést, akkor a fogállomány fogyása nélkül készíthetünk újat.

  A régi tömés eltávolításakor a fúróval csak a tömés anyagát forgácsoljuk és nem csökken a saját fogállomány.

  Így elvben bármennyi tömést készíthetünk egy fogba, „az nem fogy el”, a szuvasodás nem közelíti meg a fogbélüreget, és nem veszélyezteti a fogat.

 • …pótoltatni a hiányzó fogakat?

  Egyrészt az ápolt megjelenéshez hozzátartozik, hogy ne legyen hiányzó fogunk, másrészt számos egyéb problémát okozhat a foghiány.

  Ezek közül az első a rágóképesség csökkenése, aminek következménye lehet a gyomor és emésztőszervi bántalmak sokasága, ugyanis a táplálék aprítatlan formában megterheli az emésztőtraktust.

  A hiányzó fog problémákat okoz a többi fog számára is: túlterheli a többi fogat, a helyére benőhet a szemben lévő fog, amit ezáltal szintén veszélybe sodor, a hiányt határoló fogak bedőlhetnek a hiány helyére, ami a bedőlt fogat veszélyezteti.

Károsítja-e… ?

 • …a fogkőeltávolítás a fogakat?

  Nem, egyrészt azért, mert a nagyfrekvenciás rezgéssel működő műszer nem károsítja a fogzománcot, csak a fogkövet és a felszínre rakódott elszíneződéseket távolítja el.

  Másrészt azzal, hogy a rengeteg baktériumot tartalmazó fogkövet eltávolítjuk, megszüntetjük a fogágypusztulást okozó íny-és fogágygyulladás okát.

 • …a fogékszer a fogakat?

  Nem.

  A ma elterjedőben lévő, nálunk is alkalmazható fogékszereket olyan speciális rögzítőeljárással tesszük a saját fogak külső felszínére, melyek alkalmasak arra, hogy a fog károsítása nélkül eltávolíthatóak legyenek.

Hogyan készül… ?

 • ... a porcelánkorona?

  A köznapi szóhasználatban porcelánkorona speciális összetétele miatt valójában inkább kerámiát jelent.

  Készítése a fogorvosi rendelőben a fog előkészítésével kezdődik, majd a fogról vett lenyomat alapján a fogtechnikus a laboratóriumban elkészített mintára készíti el a koronát, vagy hidat. A kerámialeplezés előtt legtöbbször egy vékony (0,4 mm) fémalap készül, melyre 1100 °C-on rétegenként égetik rá a leplezést. Érdemes belegondolni, hogy ennek a fémalapnak alakváltozás nélkül kell elviselnie a többszöri magas hőfokra hevítést.

  Az első kerámiaréteg takarja el a fém színét, a következő adja az alapszínt, utána a zománc rétege, majd a fényes végső réteg. Az első fogaknál egyedül a kerámiával tudjuk elérni a fogak élének enyhe áttetszőségét (transzparencia), ami a saját fogak egyik jellegzetessége. Ez a rétegezési eljárás továbbá lehetővé teszi, hogy a fogakat egyedileg, az egyéni adottságokat figyelembe véve készítsük el, ezzel lehetővé téve a saját fogakhoz hasonló természetes hatást.

  A fémalap nélkül készülő koronát fémmentes kerámiakoronának nevezzük.

 • ... fényre kötő tömés?

  A fogszuvasodás okozta üreg kitisztítása után a zománcot előkezeljük, azért, hogy a mikroérdesített felületre rátett speciális ragasztó minél nagyobb felületen tudja rögzíteni a tömést. Ezután a tömőanyagot szín és áttetszőség alapján rétegezzük a fogra. Ezeket a rétegeket egyenként megvilágítjuk a fotopolimerizációs lámpával, mely (440 nm hullámhosszúságú) fényének hatására a tömőanyagban lévő adalék (fotoiniciátor) véghez viszi a tömőanyag molekulái között a hosszanti és keresztkötéseket (fotopolimerizáció).

  Ezzel a módszerrel képesek vagyunk a fog színét és formáját természethűen helyreállítani.

Időpont kérés

  Adatkezelési nyilatkozat

  TriDent Esztétikai és Családi Fogászat

  … hogy Ön is elégedett és gyönyörű mosollyal gondoljon vissza a TriDentnél végzett fájdalommentes kezelésekre!
  A hét minden munkanapján várjuk Önt is barátságos, nyugodt légkörben, high-tech felszereltséggel!

  — Dr. Tóth György

  Facebook

  Facebook Pagelike Widget