Fogászati altatás

FOGÁSZATI ALTATÁS – ÉBER SZEDÁCIÓ

TriDent Budapest Esztétikai és Családi Fogászat, Implantológiai Központ

A fogászattól való félelem illetve szorongás több módon uralható vagy kerülhető el.
Az egyik mód az éber szedáció, a másik a fogászati altatás.

A fogászati altatást egészséges embereken alkalmazzuk, légzéssel kapcsolatos betegségek a kizáró ok. Rendelőnkben lehetőség van éber szedációban történő kezelésre, mely manapság már a biztonságos és választható kezelések közé tartozik. Kezelés közben a pulzoximéter nevű műszerrel folyamatosan követjük a páciens pulzusát és a vér oxigén-telítettségét. Fontos szabály, hogy a kezelés előtt 3 órával nem ehet, csak minimális mennyiségű vizet fogyaszthat. Gyermekek esetén csak az együttműködő kis páciensek kezelhetőek az éber szedációval.

A kezelés után 30 perccel már autót vezethet.

Az éber szedáció lényege -melyet fogászati bódításnak vagy kéjgázos bódításnak is neveznek-, hogy a páciens nitrogénoxidul (kéjgáz) és oxigén altatógépen adagolt biztonságos keverékét lélegzi be az orrára helyezett csutorán keresztül, így a szájnyílása szabadon marad.

Tudni kell, hogy az éber szedáció alkalmas az alkalmazott érzéstelenítő hatásának fokozására, valamint a szorongás, félelem oldására, nagymértékű csökkentésére, de a kéjgáz mellé szükséges a helyi érzéstelenítő alkalmazása. Olyan kezeléseket javaslunk éber szedációban végezni, ahol fontos, hogy a páciens a tudatát megőrzi, képes kérdésekre reagálni, együttműködni. Előnye, hogy a fogorvosi kezelés pozitív élményként rögzül, a kezelés ideje rövidebbnek tűnik a valósnál.

A fogászati altatás főleg nagyobb szájsebészeti beavatkozások esetén ajánlott, amikor túlságosan sok érzéstelenítő lenne szükséges az adott beavatkozás elvégzéséhez, vagy olyan fájdalommal járna, ami érzéstelenítéssel nehezen csillapítható. Természetesen extra szorongó páciensek számára is jó lehetőség a fogászati altatás. Vannak azonban olyan fogászati beavatkozások, amelyeknél nem javasolt a fogászati altatás: ilyenek a páciens aktív együttműködését megkívánó beavatkozások, mivel az altatás miatt a páciens nincs tudatánál.

Tehát nem ajánlott az altatás tömések készítésekor, fogpótlások, koronák, héjak, hidak készítésekor, amikor a harapási magasság meghatározásakor szükség van a páciens együttműködésére. A fogászati altatást legtöbbször intravénás altatószerekkel vezeti le az aneszteziológus szakorvos.

Ellenjavallt a fogászati altatás terhesség idején és dekompenzált szívbetegség esetén.

Időpont kérés

  Adatkezelési nyilatkozat

  TriDent Esztétikai és Családi Fogászat

  … hogy Ön is elégedett és gyönyörű mosollyal gondoljon vissza a TriDentnél végzett fájdalommentes kezelésekre!
  A hét minden munkanapján várjuk Önt is barátságos, nyugodt légkörben, high-tech felszereltséggel!

  — Dr. Tóth György

  Facebook

  Facebook Pagelike Widget

  Itt kérhet visszahívást!

  Munkatársunk 1 munkanapon belül visszahívja!

  Sürgős esetben hívja munkanapokon 9-19h között a +36 1 230 8067 vagy a  +36 20 945 8797 számunkat.