SZÁJHIGIÉNIA

TriDent Budapest Esztétikai és Családi Fogászat, Implantológiai Központ

Legelső alkalommal,amikor Ön a rendelőnkbe érkezik, állapotfelmérést végzünk, mely során felvesszük az adatokat, megvizsgálom a fogakat mikroszkóppal, szájkamerával megvizsgáljuk a fogait és lefényképezzük azokat és kezelési tervet készítünk, megbeszéljük azt.

Ilyenkor szoktuk még helyben elkészíteni a panoráma röntgent, mely nemcsak az egész fogazatot, hanem a fogak körüli csontot, arcüreget stb. megmutatja, így alapos szűrést és állapotfelmérést tesz lehetővé. Első alkalommal a leggyakoribb kezelés, amit ajánlok, az a fogkő eltávolítás, melyet a legmodernebb piezo technológiával végezzük. Ezt gyakran kiegészítjük nagynyomású ún. Air Flow polírozással, melynek köszönhetően el tudjuk távolítani a felszínről a legkisebb felrakódásokat és elszíneződéseket és tükörsimává polírozzuk a fogai felszínét, megakadályozva az újabb felrakódásokat így a száj alkalmas lesz arra, hogy kiemelkedő minőségű és hosszú távú helyreállító és esztétikai kezeléseket végezzünk. Ezt, a leírt „professzionális szájhigiénia kezelést” személyes fogápolási tanácsadással és írásos anyaggal egészítjük ki.

Hallgassa meg a gyermekkori szájápolásról szóló rádióinterjúinkat!

Gyors, egyszerű válasz, néhány sokszor feltett kérdésre:

Miért fontos a fogkövek eltávolítása?

A fogkő elsősorban nem esztétikai probléma, bár csúnya is. A nagyobb gond, hogy a fogkőben rengeteg baktérium szaporodik így először ínygyulladást, majd fogágy gyulladást okoz, így elhanyagolt esetben a fogak meglazulását okozhatja

Hogyan alakul ki a fogkő?

A szánkban a fogak felszínén felhalmozódó lepedékben rakódnak le a nyálból a benne oldott ásványi anyagok, így egy -csak fogászati rendelőben eltávolítható réteget (fogkő) képez a fogak felszínén.

Nem károsítja a fogakat a fogkő eltávolítás?

Ez talán a leggyakoribb tévhit a fogkő eltávolításával kapcsolatban, melynek pont az ellenkezője igaz: a rendszeres fogkő eltávolítás megóvja a fogakat és az ínyt.

További válaszok fogászattal kapcsolatos gyakori kérdésekre »»

A szuvasodásmentes, egészséges fogazat alapja, egyszersmind a szájban végzett restaurációk megőrzésének egyetlen módja, a szájhigiénia tökéletesítése és annak megtartása.

A szájhigiénia 2 részből tevődik össze:

I. Professzionális (vagy rendelői) szájhigiénia: melyet a fogorvos vagy szájhigiénikus végez.


 • FOGKŐELTÁVOLÍTÁS: mely során a tökéletesre törekedve tisztítjuk meg a fogakat az íny feletti és íny alatti fogkövektől. Rendelőnkben ezt a munkát a legkorszerűbb piezo technológiát alkalmazó gép segíti.
 • POLÍROZÁS: mely segítségével a fogak felszínét fényesre polírozzuk, így sokkal nehezebben és később rakódik le a fogfelszínen a lepedék, fogkő. Rendelőnkben lehetősége van az ún. AIR FLOW polírozást igénybe venni, melynek lényege, hogy nagy nyomással a fogak felszínére juttatott apró homokszerű részecskék (hidrogénkarbonát) vízzel elegyítve képesek a legapróbb felszíni felrakódások eltávolítására is.
 • FELKÉSZÍTÉS: mely során segítenünk, hogy hogyan tökéletesíthesse Ön is egyéni szájhigiénéjét

II. Egyéni szájhigiénia:


 • FOGMOSÁS
 • FOGSELYMEZÉS
 • SZÁJZUHANY

Mit tehet Ön azért, hogy a szájápolása a leghatékonyabb legyen,
és ezáltal hosszú ideig megőrizhesse fogai és a fogíny egészségét?

FOGMOSÁS - Naponta legalább kétszer alaposan mosson fogat!


 • A fogmosás célja:
  eltávolítani az ételmaradékokat és a lepedéket, amelyben a fogakat és fogágyat károsító baktériumok szaporodnak.

 • Mikor és hány alkalommal?
  Ha teheti, minden étkezés után, de legalább naponta kétszer. Így lassíthatja a fogkőképződést. A fogkő ugyanis a nyálban található ásványi anyagok foglepedékbe való lerakódásával jön létre. Ha rendszeresen és alaposan eltávolítja a lepedéket, nem, vagy sokkal lassabban alakul ki a fogkő. A kialakult fogkövet -melyben számos baktériumtörzs szaporodik- már csak fogorvos tudja eltávolítani.

 • Hogyan mosson fogat?
  Minden fog minden elérhető felszínét. Az ínnyel határos felületeken a fog és az íny határához a fogkefét 45 fokban illesztve, körkörös mozgással kívül és belül egyaránt. Ha körkörös mozgás helyett vízszintes irányú, oda-vissza mozgást alkalmaz, az a fog károsodásához, az úgynevezett fognyaki kopáshoz vezethet, amit csak fogorvos tud helyreállítani. Ezután következik a rágófelszín tisztítása. Azon a helyen, ahol az íny fáj, vérzik, ott még alaposabban kell mosni, hogy a gyulladást okozó baktériumtömeg kiürülhessen az ínybarázdából! Fogmosás végén ne feledkezzen meg a nyelvhát óvatos tisztításáról sem!

 • Meddig tartson a fogmosás?
  Egy fogmosás legalább 3-5 percig tartson! Érdemes egyszer lemérni- soknak fog tűnni, de ez a napi 6-10 perc biztosan megéri!

 • Mivel?
  Kis fejű, sűrű sörtéjű fogkefét válasszon, olyat, amelyiknek a sörtevégei egyenként lekerekítettek.
  Az átlag fogíny közepes erősségű fogkefét kíván, bár ma már létezik olyan fogkefe, mely puha, de extra sűrű csomózású, így alaposan és kíméletesen tudja az ínyszélt tisztítani. Körülbelül kéthavonta érdemes cserélni a fogkeféjét, vagy pl. fertőző betegség után. A fogkrémes fogmosást, ha szükséges, kiegészítheti heti egyszeri fluoridtartalmú zselével történő kezelés. Azoknál a fogközöknél, ahol lehúzódott az íny és kialakult egy háromszög alakú alagút, ott javasolt az ún. fogközi (interdentális) fogkefe használata.

HASZNÁLJON FOGSELYMET!


 • Használatának célja, eltávolítani a fogak közül az ételmaradékokat és lepedéket, amit fogkefével már nem ér el. Javaslom, hogy fogmosás előtt fogselymezzen, mivel így a megtisztított fogközöket át tudja öblíteni.
 • Alapszabályok:

 1. tépjen le egy körülbelül 30-40 cm-es darabot!
 2. a fogselymet mindig feszesen tartva vezesse be a fogközbe!
 3. ne vágjon bele a fogínybe, ahol szoros a fogköz, „fűrészelő” mozgással vezesse be!
 4. a fogközbe bevezetett fogselymet kifelé mozgassa, hogy az összeszedett darabokat a fogselyem eltávolításakor ne kenje vissza a fogközbe!
 5. ha úgy érzi, hogy nehéz lenne a szoros fogközből a fogselymet eltávolítania, akkor engedje el a belső végét és vezesse ki oldalra!
 6. minden fogköz tisztításához friss, tiszta darabját használja a fogselyemnek!

ÉTREND

Főétkezések között, amit fogmosás követ, lehetőleg ne egyen cukros, ragacsos ételeket.
Az almaevés nem helyettesíti a fogmosást, hiszen komoly fogszuvasodást okozó hatása van.

FOGKŐELTÁVOLÍTÁS ÉS RENDSZERES FOGORVOSI ELLENŐRZÉS

A hosszú ideig jelenlévő fogkő károsítja a fogakat és a fogínyt. A lerakódott fogkövet és elszíneződéseket csak fogorvos tudja eltávolítani. Ezért tanácsos évente kétszer felkeresnie fogorvosát, aki az ellenőrzésen kívül elvégzi a szükséges kezeléseket, eltávolítja a fogkövet és elszíneződéseket. A fogkőeltávolítás, ami speciális, nagyfrekvenciás rezgéssel működő berendezéssel történik rövid, nem fájdalmas művelet, azonnali, látható eredménnyel.

FOGAINAK MÉG FEHÉREBBÉ TÉTELÉRŐL ÉRDEKLŐDJÖN RENDELŐNKBEN!

Időpont kérés

  Adatkezelési nyilatkozat

  TriDent Esztétikai és Családi Fogászat

  … hogy Ön is elégedett és gyönyörű mosollyal gondoljon vissza a TriDentnél végzett fájdalommentes kezelésekre!
  A hét minden munkanapján várjuk Önt is barátságos, nyugodt légkörben, high-tech felszereltséggel!

  — Dr. Tóth György

  Facebook

  Facebook Pagelike Widget

  Itt kérhet visszahívást!

  Munkatársunk 1 munkanapon belül visszahívja!

  Sürgős esetben hívja munkanapokon 9-19h között a +36 1 230 8067 vagy a  +36 20 945 8797 számunkat.