mikroszkópos gyökérkezelés

MIKROSZKÓPOS GYÖKÉRKEZELÉS

TriDent Budapest Esztétikai és Családi Fogászat, Implantológiai Központ

A mikroszkópos gyökérkezelés – Magyarországon csak néhány rendelőben (köztük a TriDent Budapest Esztétikai és Családi Fogászaton is) elérhető speciális kezelés – melyet egy gyökérkezelésre szakosodott specialista végez.

Mi a mikroszkópos gyökérkezelés?

10-20-szoros nagyítás alatt végzett beavatkozás, melynek során a fog gyökércsatorna- rendszerét feltárjuk, fertőtlenítjük és lezárjuk azzal a céllal, hogy a fog minél hosszabb ideig gyulladásmentesen a szájban megtarthassa funkcióját. A mikroszkópos gyökérkezelés nagy szaktudást és manuális készséget igénylő kezelés, amelyet ideális esetben endodontus specialista végez.

Miért jobb a mikroszkópos gyökérkezelés?

A gyökérkezelés legkorszerűbb módszere a fogászati mikroszkóppal végzett ún. „mikroszkópos gyökérkezelés”. Ehhez egyrészt szükség van egy speciális fogászati mikroszkópra, másrészt egy erre az eljárásra szakosodott specialistára (endodontus).

fogászati operációs mikroszkóp akár 25x-ös nagyítással

Fogorvos vagy endodontus specialista végezze?

Magyarországon minden fogorvos végezhet gyökérkezelést, mégis egyre gyakoribb, hogy a fogorvosok a nehezebbnek ítélt eseteket endodontus (mikroszkópos gyökérkezelésre szakosodott) specialistához küldik. Ennek az az oka, hogy az endodontusok nagyobb szaktudással, gyakorlattal, speciális műszerekkel és 10-25-szoros nagyítású mikroszkóppal sokkal nagyobb sikeraránnyal, végzik ezt a beavatkozást, így a korábban reménytelennek ítélt estekben is sokszor meg tudják menteni a fogakat.

A korábbi technikával megkísérelve a gyökérkezelést a fogból eredő erős fájdalmat megszüntették ugyan, de a gyökércsatorna-rendszert hatékonyan fertőtleníteni sokszor nem sikerült. Így a fog lappangó gócként a szájban maradt. Amikor ezt a krónikus gyulladást röntgenen felfedezték, kihúzták a fogat vagy a szervezet lassan „kilökte” magából.

A modern technikákkal és mikroszkóppal az endodontus specialisták egyre több fogat tudnak sikeresen gyökérkezelni úgy, hogy azok évtizedekig gyulladásmentesen betölthetik funkciójukat a szájban.

(Magyarországon egészen 2019-ig nem volt endodontus specialista képzés. Külföldön 1-3 éves, költséges képzés elvégzésével válhat egy fogorvos endodontussá: pl. UCL, Eastman College London.)

A mikroszkópos gyökérkezelés előnyei:


 • Magas sikerarány: míg a rágófogak hagyományos gyökérkezelése hosszú távon 40- 60%-ban bizonyult csak sikeresnek, addig az endodontus specialista által végzett mikroszkópos gyökérkezelésnél ez a sikerarány 90% feletti
 • így sokszor elkerülhető a fogászati implantátum vagy a foghiányt határoló fogak lecsiszolása.
 • Tartós eredmény: hosszú távú, gócmentes fogmegtartás érhető el
 • Sokszor meg lehet szüntetni a fogászati gócokat és elkerülhető a foghúzás: A megelőző sikertelen gyökérkezelés hibái sok esetben korrigálhatóak: a korábban rejtve maradt gyökércsatornák feltárhatóak, betört műszer eltávolítható vagy kikerülhető, álút és perforáció javítható a mikroszkópos gyökérkezeléssel.
 • Minimál invazív: kisebb feltárásból lehet végezni a gyökérkezelést, így kevesebb ép foganyagot kell eltávolítani.
 • Kisebb a korona sérülésének a veszélye a koronán keresztül, annak átfúrásával végzett mikroszkóppal végzett gyökérkezelésnél.
 • Pontosabb diagnózis és a hatékony kezelési terv: a fogban található repedés sokszor látható, így a helyes diagnózis és kezelési terv felállítható.
 • Több fog megmenthető: nehezebb anatómiai adottságú (pl. erősen görbült gyökér) vagy a szájban nehezebben hozzáférhető fogak is gyökérkezelhetők, így olyan fogakat is sokszor meg tudunk menteni, amelyeket a hagyományos gyökérkezeléssel nem lehetett
 • Korábban rezekált vagy még fejlődésben lévő fogak is kezelhetők.

A kezelés az egységre rögzített monitoron követhető a páciens és az asszisztencia számára.

Miért drágább a mikroszkópos gyökérkezelés?

A mikroszkópos gyökérkezelés költségesebb, mint a hagyományos, mivel számos költségtényező terheli:


 • Fogászati operációs mikroszkóp, amellyel 10-20-szoros nagyítás elérhető
 • Számos egyéb speciális eszköz, műszer és anyag (high-tech gyökércsúcs lokátor, limitált számban használható nikkel-titán műszerek, speciális gyógyszerek stb.)
 • A mikroszkóppal és modern technikákkal végzett gyökérkezelés időigényesebb, mint a hagyományos ráfordított idő, ami 3-4 gyökércsatornájú nagyőrlő fogaknál átlagosan 4 óra.
 • Specialista szaktudással rendelkező endodontus végzi a TriDent Budapest Esztétikai és Családi Fogászaton Dr. Csarnai Máté és Dr. Gáspár Csilla endodontus (mikroszkópos gyökérkezelésre szakosodott) specialista végzi a mikroszkópos gyökérkezeléseket pácienseink nagy megelégedésére.

Tudnunk kell azonban, hogy egy kihúzott fog pótlása implantátummal a mikroszkópos gyökérkezelésnél is sokkal költségesebb lehet (esetleges csontpótlás + fogbeültetés + felépítmény + korona). Ráadásul időben is sokkal hosszabb ez az eljárás. A kihúzott fog híddal is pótolható, de ebben az esetben a hiányzó fog melletti gyakran ép fogakat le kell csiszolni.

Megtartható-e a fog?

Egy fog akkor tartható hosszú távon egészséges környezetben funkcióképesen a szájban, ha a fog prognózisa (kórjóslata) a következő 3 szempont szerint kielégítő. Azaz,


 • restauratív (helyreállító), elégséges dentin (a fog zománc alatti állománya) áll rendelkezésre ahhoz, hogy helyreállítsuk a fog koronai részét, ezzel lehetővé téve a fog teljes restaurációját (pl. korona vagy onlay készíthető rá, ha szükséges)
 • parodontológiai (fogágy) a fogágy állapota megfelelő ahhoz, hogy a fog a kívánt ideig elláthassa a funkcióját
 • endodonciai (gyökérkezelési) amennyiben szükséges gyökérkezelés, az sikeresen kivitelezhető

A mikroszkópos gyökérkezelés nagy időbeli és pénzbeli ráfordítást igényel, ezért csak olyan fogak esetén javasoljuk pácienseinknek, amelyek állapota mindhárom szempont szerint lehetővé teszi a hosszú távú fogmegtartást.

A mikroszkópos gyökérkezelés menete:

Endodonciai állapotfelmérés, kezeléstervezés

A páciens kikérdezése, vizsgálata, röntgenfelvételek és szükség esetén CBCT felvétel alapján diagnózist állítunk fel, majd segítünk megtalálni a páciens számára a legmegfelelőbb kezelési alternatívát.

Kezelési altarnatívák lehetnek:


 • a fog megtartása gyökérkezelés nélkül,
 • a fog megtartása gyökérkezeléssel,
 • a fog eltávolítása és implantátummal történő pótlása,
 • a fog eltávolítása és híddal történő pótlása (a szomszédos fogak lecsiszolásával),
 • a fog eltávolítása és pótlása kivehető készülékkel,
 • a fog eltávolítása (pótlás nélkül).

Segítünk mérlegelni a fenti kezelési alternatívák előnyeit, hátrányait, a ráfordítandó időt, költségeket és az elérhető eredmény tartósságát, a várható prognózist.

Első kezelés

A mikroszkópos gyökérkezelést ezután legtöbbször 2, esetenként 1 vagy 3 ülésben végezzük.

A kezelések fájdalommentesek, helyi érzéstelenítésben történnek (ultravékony tűvel, zselés előérzéstelenítés után).

A gyökérkezelés közben – minden esetben – a kezelt fogat kofferdam gumilepedővel izoláljuk. Ez megakadályozza a gyökércsatorna-rendszer nyállal való fertőződését és a fertőtlenítőszerek szájba jutását.

Bemeneti nyílást alakítunk ki a fog rágófelszínén ill. a szájpadlás felőli oldalán, majd mikroszkóp segítségével feltárjuk, tisztítjuk és fertőtlenítjük a gyökércsatorna rendszert.

Gyökércsúcs lokátor segítségével precízen megmérjük a gyökércsatornák hosszát.

Két kezelés között a fogba gyógyszert teszünk majd kopásálló ideiglenes anyaggal zárjuk.

Második kezelés

Amennyiben a fog panasz- és tünetmentes, ismételt alapos fertőtlenítés után a gyökércsatorna-rendszert gyökértömő anyaggal betömjük.

A fog koronai részét oly módon állítjuk helyre, hogy megakadályozzuk a gyökértömés baktériumokkal való felülfertőződését, és megelőzzük a fog repedését illetve törését. Ily módon biztosítjuk, hogy a gyökérkezelt fog gyulladásmentesen, hosszú távon megtartható legyen.

A kezelés végén minden esetben röntgenfelvételt készítünk.

Akik a mikroszkópos gyökérkezelést végzik a TriDent Budapest Esztétikai és Családi Fogászaton:

Időpont kérés

  Adatkezelési nyilatkozat

  TriDent Esztétikai és Családi Fogászat

  … hogy Ön is elégedett és gyönyörű mosollyal gondoljon vissza a TriDentnél végzett fájdalommentes kezelésekre!
  A hét minden munkanapján várjuk Önt is barátságos, nyugodt légkörben, high-tech felszereltséggel!

  — Dr. Tóth György

  Facebook

  Facebook Pagelike Widget

  Itt kérhet visszahívást!

  Munkatársunk 1 munkanapon belül visszahívja!

  Sürgős esetben hívja munkanapokon 9-19h között a +36 1 230 8067 vagy a  +36 20 945 8797 számunkat.