MIKROSZKÓPOS GYÖKÉRKEZELÉS: TARTÓS SIKER A FOG MEGTARTÁSAVAL, a FOGÁSZATI GÓC MEGSZŰNTETÉSE már NEM ÁLOM!

A hosszú távú, TARTÓS GYÖKÉRKEZELÉS, a FOGÁSZATI GÓC MEGSZŰNTETÉSE A FOG MEGTARTÁSÁVAL már NEM ÁLOM!

 

A megoldás: a „Mikroszkópos gyökérkezelés”

A mikroszkópos gyökérkezelést –ezt a Magyarországon csak néhány rendelőben (köztük a TriDent Budapest Esztétikai és Családi Fogászaton is) elérhető speciális kezelést- egy gyökérkezelésre szakosodott specialista végzi.

 

Mi a mikroszkópos gyökérkezelés?

10-20-szoros nagyítás alatt végzett beavatkozás, melynek során a fog gyökércsatorna-rendszerét feltárjuk, fertőtlenítjük és lezárjuk azzal a céllal, hogy a fog minél hosszabb ideig gyulladásmentesen a szájban megtarthassa funkcióját. Ez egy nagy szaktudást és manuális készséget igénylő kezelés, amelyet ideális esetben endodontus specialista végez.

 

Miért jobb a mikroszkópos gyökérkezelés?

Fogászati operációs mikroszkóp akár 25x-ös nagyítással

A gyökérkezelés legkorszerűbb módszere a fogászati mikroszkóppal végzett ún. „mikroszkópos gyökérkezelés”. Ehhez egyrészt szükség van egy speciális fogászati mikroszkópra, másrészt egy erre az eljárásra szakosodott specialistára (endodontus).

 

Fogorvos vagy endodontus specialista végezze?

Magyarországon minden fogorvos végezhet gyökérkezelést, mégis egyre gyakoribb, hogy a fogorvosok a nehezebbnek ítélt eseteket endodontus (mikroszkópos gyökérkezelésre szakosodott) specialistához küldik. Ennek az az oka, hogy az endodontusok nagyobb szaktudással, gyakorlattal, speciális műszerekkel és 10-20-szoros nagyítású mikroszkóppal sokkal sikeresebben végzik ezt a beavatkozást.
A korábbi technikával megkísérelve a gyökérkezelést a fogból eredő erős fájdalmat megszüntették ugyan, de a gyökércsatorna-rendszert hatékonyan fertőtleníteni sokszor nem sikerült. Így a fog lappangó gócként a szájban maradt. Amikor ezt a krónikus gyulladást röntgenen felfedezték, kihúzták a fogat vagy a szervezet lassan „kilökte” magából.
A modern technikákkal és mikroszkóppal az endodontus specialisták egyre több fogat tudnak sikeresen gyökérkezelni úgy, hogy azok évtizedekig gyulladásmentesen betölthetik funkciójukat a szájban.
(Jelenleg Magyarországon nincsen endodontus specialista képzés. Külföldön 1, 2 vagy 3 éves nappali tagozatos kurzus elvégzésével válhat egy fogorvos endodontussá.)

 

A mikroszkópos gyökérkezelés előnyei:

 • Magas sikerarány: míg a rágófogak hagyományos gyökérkezelése hosszú távon 40-60%-ban bizonyult csak sikeresnek, addig az endodontus specialista által végzett mikroszkópos gyökérkezelésnél ez a sikerarány 90% feletti,
 • így sokszor elkerülhető a fogászati implantátum vagy a foghiányt határoló fogak lecsiszolása.
 • Tartós eredmény: hosszú távú, gócmentes fogmegtartás érhető el
 •   Sokszor meg lehet szüntetni a fogászati gócokat éselkerülhető a foghúzás: A megelőző sikertelen gyökérkezelés hibái sok esetben korrigálhatóak: akorábban rejtve maradt gyökércsatornák feltárhatóak, betört műszer eltávolítható vagy kikerülhető, álút és perforáció javítható a mikroszkópos gyökérkezeléssel.
 •   Minimál invazív: kisebb feltárásból lehet végezni a gyökérkezelést, így kevesebb ép foganyagot kell eltávolítani.
 •  Kisebb a korona sérülésének a veszélye a koronán keresztül, annak átfúrásával végzett mikroszkóppal végzett gyökérkezelésnél.
 •  Pontosabb diagnózis és a hatékony kezelési terv: afogban található repedés sokszor látható, így a helyes diagnózis és kezelési terv felállítható.
 •   Több fog megmenthető: nehezebb anatómiai adottságú (pl. erősen görbült gyökér) vagy a szájban nehezebben hozzáférhető fogak is gyökérkezelhetők, így olyan fogakat is sokszor meg tudunk menteni, amelyeket a hagyományos gyökérkezeléssel nem lehetett
 •   Korábban rezekált vagy még fejlődésben lévő fogak is kezelhetők.

A kezelés az egységre rögzített monitoron követhető a páciens és az asszisztencia számára.

Mikroszkópos fogászati munkahely a TriDent Fogászaton

 

Miért drágább a mikroszkópos gyökérkezelés?

A mikroszkópos gyökérkezelés költségesebb, mint a hagyományos, mivel számos költségtényező terheli:

 • Fogászati operációs mikroszkóp, amellyel 10-20-szoros nagyítás elérhető
 • Számos egyéb speciális eszköz, műszer és anyag (high-tech gyökércsúcs lokátor, limitált számban használható nikkel-titán műszerek, speciális gyógyszerek stb.)
 • A mikroszkóppal és modern technikákkal végzett gyökérkezelés időigényesebb, mint a hagyományos ráfordított idő, ami 3-4 gyökércsatornájú nagyőrlő fogaknál átlagosan 4 óra.
 • Specialista szaktudással rendelkező endodontus végzi a TriDent Budapest Esztétikai és Családi Fogászaton Dr. Borbély Petra M.Sc. endodontus (mikroszkópos gyökérkezelésre szakosodott) specialista végzi a mikroszkópos gyökérkezeléseket pácienseink nagy megelégedésére.

 
Tudnunk kell azonban, hogy egy kihúzott fog pótlása implantátummal a mikroszkópos gyökérkezelésnél is sokkal költségesebb lehet (esetleges csontpótlás + fogbeültetés + felépítmény + korona). Ráadásul időben is sokkal hosszabb ez az eljárás. A kihúzott fog híddal is pótolható, de ebben az esetben a hiányzó fog melletti gyakran ép fogakat le kell csiszolni.

Várjuk bejelentkezését mikroszkópos gyökérkezelési rendelésünkre a + 36 20 945 8797 (munkanapokon 9-19h), vagy a + 36 1 230 8067 számon (munkanapokon 14-19h) vagy e-mailben a gyokerkezeles@trident.hu e-mail címen.


Aki végzi a mikroszkópos gyökérkezelést a TriDent Budapest Esztétikai és Családi Fogászaton:

Dr. Borbély Petra M.Sc.
Master of Science in Endodontics(Endodoncia Mesteri Fokozat)

fogszakorvos, endodontus (mikroszkópos gyökérkezelés specialista)

„A páciensekkel való munkát nagyon szeretem és általa rengeteg sikerélményben van részem. Büszke vagyok arra, hogy endodontusként a legkitűnőbb fogorvosokkal és más szakterületek specialistáival dolgozhatom együtt.”
 

1996-ban szerzett fogorvos doktori diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen.
1998-ban szakvizsgázott Fog-és Szájbetegségek témakörben.
 
2005-ben szerezte a Master of Science in Endodontics(Endodoncia Mesteri Fokozat) diplomáját a Londoni Eastman Dental Institute, UCL egyetemen (www.ucl.ac.uk/eastman/education/programmes/endodontics-msc).

Ezen posztgraduális képzés során végzett klinikai gyakorlati munkájáért különdíjat is kiérdemelt.

 •   10 éve foglalkozik kizárólag endodonciával és végez mikroszkópos gyökérkezeléseket.
 •   A European Society of Endodontology (Európai Endodontológiai Társaság,www.e-s-e.eu) tagja.
 •   2009-2010 -ben a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi karán részt vett a magyar és angol nyelvű évfolyam hallgatóinak endodonciai képzésében.
 •   Több endodonciai témájú továbbképző előadást és hands-on (gyakorlati) kurzust tartott fogorvosoknak a modern mikroszkópos gyökérkezelésről.
 •   Angolul, németül és olaszul beszél

Várjuk bejelentkezését mikroszkópos gyökérkezelési rendelésünkre a + 36 20 945 8797 (munkanapokon 9-19h), vagy a + 36 1 230 8067 számon (munkanapokon 14-19h) vagy e-mailben a gyokerkezeles@trident.hu e-mail címen.

Leave a reply